Ђаци Основне школе ”Бранко Ћопић” посјетили погоне Крајина класа

”Добри услови рада нису резервисани само за високообразоване”

Насмијана лица и људи који уз помоћ компјутерских команди управљају производњом – то је оно што је 30 ученика Основне школе ”Бранко Ћопић” вид‌јело  током посјете и обиласка погона Крајина класа. У првом тренутку збуњени, јер производња не тече на традиционалан начин како су очекивали, са пробуђеном пажњом кренули су даље заинтересовани за модернизован начин рада. Пробудила се радозналост ученика који су поставили бројна питања за запослене. Интересовало их је како је могуће да машина направи тако укусну питу, као бакину, и да ли су људи који сад раде у производњи знали чиме ће се бавити кад су завршили основну школу? ”И можемо ли да пробамо питу?”, питали су радозналци…

”Добри услови рада нису резервисани само за високообразоване”, рекли су им пекари. „Запослена сам овд‌је више од 10 година и услови рада су се значајно пробољшали од мог првог радног дана до данас. Лијепо је када видим колико смо напредовали“, испричала им је Далиборка, коју су затекли како украшава колаче.

Ученици су сазнали и да машинама управљају компјутери, који добијају команде од људи задужених за тај дио производње.  Особа која управља компујтером уноси команде које састојке и у којим количинама требају да измијешају, а физички рад је сведен на минимум.

„Нисам знао чиме желим да се бавим кад сам завршио основну школу, али када сам почео овд‌је да радим, схватио сам да сам добар у овом послу, да ми одговара окружење и тако сам одлучио да останем“, охрабрио је један пекар основце.

Будући средњошколци су од својих домаћина добили важну поуку, а то је да није важно шта је у овом тренутку перцепција људи о одређеној професији, већ да треба да прате своје жеље и да дају свој максимум у послу, да науче да користе своје капацитете максимално. На тај начин успјех је загарантован.

Текст је настао у оквиру активности промоције стручног образовања у Републици Српској, а на иницијативу Уније удружења послодаваца Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске. Активност се реализује кроз пројекат „Стручно образовање у Босни и Херцеговини“ којег проводи Deutsche Gesellschaft für Интернатионале Zusammenarbeit (ГИЗ) GmbH у име Влада Швицарске и СР Њемачке. Пројекат подржава партнерске школе у успостављању и реализацији дуално организованог стручног образовања у складу са потребама тржишта рада.