Приједор ПРИМЈЕРИ ДОБРИХ ПРАКСИ – Плаћене праксе у Тренинг центру „Колектор CCL“

Више од 1.000 компанија у Републици Српској омогућава практичну наставу кроз своје радне процесе, за више од 3.500 ученика, који тако стичу практична знања и вјештине. Али, и прилику да их потенцијални послодавац препозна и запосли одмах по завршетку школовања.

Колектор CCL у свом Тренинг центру пружа прилику за обуку и преквалификацију, али и оно најважније – прилику за практичну наставу за приједорске средњошколце. Нека од актуелних и врло тражених занимања, попут алатничара, најснажнију подршку у пракси су добила управо у овом центру кроз сарадњу са Машинском школом Приједор. Примјер Колекторовог тренинг центра је значајан за наставак рада на увођењу и развоју дуалног образовања у Републици Српској.

„Колектор CCL је само једна од бројних компанија које обучавају наше ученике  средњих стручних и техничких школа  на практичној настави, а  исто тако ова компанија представља и резултат дуалног образовања  у Републици Српској  који се интензивно у сарадњи са привредом проводи већ три године. Увјерили смо се да наши ученици имају  прилику да уз све услове који су адекватни и у складу са стандардима  производње у металној  индустрији могу  много тога да науче, што нам је најважније. Увјерили смо се и да на тај начин стучу нова знања  и компентенције, имају добре менторе као и добро стручно вођење, како би са једне стране они били квалификовани за занимање које су  и уписали,  а са друге стране да би  били конкурентни на тржиштиу рада  и остајали управо у оваквим компанијама по завршетку свог школовања“, рекла је министар Наталија Тривић приликом посјете Тренинг центру.

Компанија „Колектор CCL“ са ученицима склапа плаћене уговоре о обављању практичне наставе и пружа могућност њиховог запослења по завршетку школовања.

Тренинг центар је примјер добре сарадње и заједничких напора Министарства просвјете и културе Републике Српске, као надлежне институције, Колектора ЦЦЛ као представника привреде и Машинске школе Приједор као образовне установе чији ђаци су корисници Центра.

Директор компаније „Колектор CCL“ у Приједору Предраг Зорић каже да је ово била прилика да се покаже успјешна реализација заједничке идеје да се формира тренинг центар и да се почне са практичном наставом дјеце из средњих школа у привреди.

„Наша жеља је да ово буде позитиван примјер за остале привредне субјекте, а иако нешто издвајања има и од фирме, то је улагање у будућност јер тако имамо ову дјецу која ће заузети мјесто у нашим процесима“, каже Предраг Зорић, директор компаније „Колектор CCL“.

Директор Машинске школе Борислав Којић позвао је и друге фирме да по угледу на „Колектор CCL“ омогуће ученицима одвијање практичне наставе.

„Инвестиција у образовање није трошак, него искључиво инвестиција“, поручио је Којић.

Текст је настао у оквиру активности промоције стручног образовања у Републици Српској, а на иницијативу Уније послодаваца Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске. Активност се реализује кроз пројекат „Стручно образовање у Босни и Херцеговини“ којег проводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GiZ) GmbH у име Влада Швицарске и СР Њемачке. Пројекат подржава партнерске школе у успостављању и реализацији дуално организованог стручног образовања у складу са потребама тржишта рада.