ПРИЛИКЕ ЗА УЧЕЊЕ У ПРАКСИ ПА И ЗАПОШЉАВАЊЕ

Практична настава у привреди је вишеструко корисна за све укључене актере. У најмању руку, олакшава потрагу за послом за младе који завршавају средње стручне школе. Уједно, штеди и ресурсе компанијама које кроз практичну наставу могу да направе селекцију најбољих у скоро потпуно реалним радним условима.

О сарадњи са средњим школама у Зворнику говори директор одржавања Алумине, Синиша Милић.

Каква је сарадња ваше компаније са средњим стручним школама у Зворнику? Јесте ли задовољни сарадњом?

Компанија „Алумина“ већ десетак година, угледајући се на добре праксе какве имају земље са интегрисаним системом дуалног образовања, обезбјеђује практичну наставу за ученике Техничког школског центра у Зворнику. У халама највећег овдашњег колектива школују се будући бравари, електричари, обрађивачи метала резањем и вариоци. У протеклој школској години практичном наставом је било обухваћено око 50 ученика, а радили су на пословима који их очекују након завршене школе. Веома је важна добра комуникација између привреде и школства и „Алумина“ је, као друштвено одговорна компанија, препознала важност улагања у младе кадрове.

Имате ли капацитете да се адекватно посветите обуци нових радника и ученика на пракси?

Ресурси ове компаније и људски потенцијали, могу доста помоћи ученицима у стицању потребног знања. Овдје имају све што им треба да би могли да науче и практично ураде. Можемо слободно рећи да ученици имају добре услове док су на практичној настави и да уз изврсне мајсторе стичу знања и драгоцјено искуство. Они најбољи добијају и прилику да се запосле у „Алумини“. Прошле године посао је добило 15 свршених ученика – бравара, металостругара и варилаца, док су ове године, након успјешно завршеног школовања, запослена три ученика Техничког школског центра, који су  током практичне наставе, показали најбоље резултате. До краја године у плану нам је пријем још неколико ученика који су показали најбоље резултате. Такође, у сарадњи са Привредном комором Републике Српске,  „Алумина“ је организовала обуку за представнике предузећа како би добили статус ментора. Тренутно у компанији имамо седам ментора обучених за извођење практичне наставе.

Колико је знање које средње стручне школе пружају ученицима примјењиво на тржишту рада, према вашем искуству? Јесу ли потребна ажурнија усклађивања?

Компанија „Алумина“ има веома позитивно искуство дуалног образовања. Наш  циљ је да се кроз сарадњу са образовним установама, едукују и намјенски школују кадрови,  који ће бити потребни овој фабрици, а и другим привредним друштвима. Посебно се то односи на занимања која су дефицитарна на тржишту рада.

Алумина д.о.о. је један од водећих произвођача разних врста глинице, хидрата, зеолита, силика гела и воденог стакла који налазе примјену у индустрији алуминијума, цемента, ватросталних материјала, керамике, алуминијумских соли, папирне индустрије, индустрији стакла, у производњи прашкастих и течних детерџената, молекулских сита. Компанија тренутно извози више од 90% својих производа у земље ЕУ, Блиског Истока, Азије, Африке, САД, Јужне и Централне Америке.

Текст је настао у оквиру активности промоције стручног образовања у Републици Српској, а на иницијативу Уније послодаваца Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске. Активност се реализује кроз пројекат „Стручно образовање у Босни и Херцеговини“ којег проводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GiZ) GmbH у име Влада Швицарске и СР Њемачке. Пројекат подржава партнерске школе у успостављању и реализацији дуално организованог стручног образовања у складу са потребама тржишта рада.