САРАДЊОМ ДО ВИШЕ ЗНАЊА И УНАПРЕЂЕЊА ПРИВРЕДЕ

Компанија Carmeuse из Добоја већ три године сарађује са Саобраћајном и електро школом Добој и Техничком школом Добој и примјер су добре, узајамно корисне праксе сарадње приватног и образовног сектора.

Практична настава, будућност сарадње са средњим школама и будућност послова у сектору у ком послује Carmeuse биле су теме разговора са администраторком за људске ресурсе у компанији, Енисом Вајзовић.

Каква је сарадња ваше компаније са средњим стручним школама и јесте ли задовољни ефектима сарадње?

Већ три године остварујемо сарадњу са Саобраћајном и електро школом Добој и са Техничком школом Добој у извођењу практичне наставе за ученике завршних разреда. Веома смо задовољни и надамо се и даљем успјешном наставку сарадње. Пракса се одвија путем наизмјеничног образовања у школи и у нашој компанији и то тако да је ђацима омогућено да имају два дана седмично праксе, односно учења на радном мјесту у компанији. Ми поред практичне наставе организујемо и дане отворених врата, како бисмо понудили бољу каријерну орјентацију за ђаке завршних разреда основних школа. Компанија је учествовала и у помоћи набавке опреме за учионице у којима се обавља практична настава.

 Има ли компанија „Carmeuse“ капацитете да се адекватно посвети обуци ученика на пракси?

 Три наша руководиоца одјељења већ имају завршену обуку за ментора практичне наставе, у складу са одредбама Закона о средњем образовању и васпитању Републике Српске. Тиме смо испунили услове и потврдили да располажемо са адекватним капацитетом и опремом за обављање практична наставе.

Да ли у компанији постоји одјел за обуку/ преквалификацију радника/ученика?

 Немамо сектор који се бави едукацијом и преквалификацијом али за оператере, за које запошљавамо различите техничке профиле, организујемо разне обуке како би ону могли да обављају све задатке тог радног мјеста. Ову праксу смо успоставили јер наши процеси захтијевају неке од профила за које у средњим школама још увијек није успостављен наставни план.

Према вашем искуству, колико је знање које средње стручне школе пружају ученицима примјењиво на тржишту рада?

Знање које пружају стручне школе, код нас се показало веома добрим, управо зато што смо били у прилици да успоставимо сарадњу и омогућимо извођење практичне наставе код нас. Тако смо добили прилику да по завршетку школе запослимо неке од ученика који су код нас били на пракси. С друге стране, још увијек су потребна ажурнија усклађивања са актуелном ситуацијом на тржишту рада и активнија подршка надлежних институција, у интересу и ученика и привредног сектора.

Carmeuse је глобално један од главних произвођача креча и производа повезаних са кречњаком, а у последњих десетак година проширује и надограђује дјелатност  изградњом опреме, и понудом технолошке подршке за сва тржишта, прилагођавајући рјешења за сваку ситуацију. Фабрика креча Carmeuse и Рудник кречњака Carmeuse постоје још од седамдестих година прошлог вијека а од 2008. су саставни дио свјетски познате групације.

Текст је настао у оквиру активности промоције стручног образовања у Републици Српској, а на иницијативу Уније послодаваца Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске. Активност се реализује кроз пројекат „Стручно образовање у Босни и Херцеговини“ којег проводи Deutsche Gesellschaft für Internationalе Zusammenarbeit (GiZ) GmbH у име Владе Швајцарске и СР Њемачке. Пројекат подржава партнерске школе у успостављању и реализацији дуално организованог стручног образовања у складу са потребама тржишта рада.