ЈУ Техничка школа Бања Лука

Информације о школи

На иницијативу првог бана Врбаске бановине, Светислава Милосављевића, у Бањој Луци је 1930. године основана Стручна занатска школа са грађевинским и електромашинским одсјеком. Настава се изводила у тек завршеној згради Трговачке академије (данас зграда Дома ученика). У јесен 1931. Године, ова школа је добила прве наставнике и 40 ученика електромашинског одсјека, већином из унутрашњости Врбаске бановине.

Практична настава имала је предност и одвијајала се, како то у једном документу стоји,у два правца: систематска настава и практична примјена, и то увијек према спремљеним цртежима.

Ово је била Мушка занатска школа (тако се и званично звала) и имала је ранг непотпуне средње школе са нижим течајним испитом (мала матура).

Године 1939. школа прераста у Средњу техничку школу. Школа је имала три одсјека: електротехнички, машински и архитектонско-грађевински.

Послије Другог свјетског рата, Средња техничка школа је радила у згради Филозофског факултета ( раније Педагошка школа-Педагошка академија ). Од мале школе са неколико учионица, Средња техничка школа је брзо израсла у гиганта техничког образовања у Босанској крајини. Већ 1938. Године, Средња техничка школа бројала је више од 1000 ученика са око 40 ођељења разврстаних у 4 одсјека : машински , архитектонско-грађевински, електротехнички и радио-електронски.Тако је Средња техничка школа постала расадник техничког кадра за потребе града и шире околине у машинској, грађевинској, електро и радио индустрији , а и за отварање Техничког факултета 1961. године, при коме се врло брзо отвара и ођељење за електронску и електро индустрију.

Од 1962. године ,Средња техничка школа ради у објекту намјенски направљеном за ту сврху са савременим учионицама, кабинетима, радионицама и амфитеатром, првим, и тада највећим у Бањој Луци.

 

1 Машинство и обрада метала  Машински техничар за компјутерско  конструисање IV 
2 Машинство и обрада метала  Техничар  CNC технологија IV 
3 Машинство и обрада метала Техничар машинске енергетике IV 
4 Машинство и обрада метала Техничар мехатронике IV 
3 Машинство и обрада металаОператер савременим технологијама III 
4 Машинство и обрада метала  Аутомеханичар III 
5 Машинство и обрада метала  Инсталатер III 
6 Машинство и обрада метала  Механичар грејне и расхладне технике III 
7 Машинство и обрада метала  Бравар – заваривач III 
8 Машинство и обрада метала Механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике III 
9 Саобраћај  Техничар друмског саобраћаја IV 
10 Саобраћај  Техничар логистике и шпедиције IV 
11 Саобраћај  Техничар поштанског саобраћаја IV 
12 Саобраћај   Возач моторних возила III 
мр Кристина Мрђа

Адреса школе

Локација

Фотографије